Семейството на астероида Масалия

Астероидните семейства са фрагменти от сблъскали се и разрушили се по-големи астероиди. При сблъсъка родителските астероиди могат изцяло да се разрушат, но съществуват и такива семейства, в които родителският астероид е останал почти цял. Ако сблъскалият се с астероида обект е бил не много голям, то той може да избие множество малки фрагменти от астероида, които образуват семейството му. При това масата на главния астероид е повече от 90% от масата на цялото семейство. Така се е образувало семейството на Масалия, наречено на най-големия негов представител. 

3D-модел на астероида Массалия (20 Massalia)

Главният астероид от семейството е открит през 1852 година от италианския астроном Анибале де Гаспарис в обсерваторията Каподимонте в Неапол. Той е наречен с гръцкото име на френския град Марсилия. Това е двадесетия по ред на откриването астероид от главния пояс, за това неговото официално име е 20 Massalia (Масалия).
Това семейство се състои от множество малки фрагменти, които са избити от родителското тяло в резултат на сблъсък с друго по-малко космическо тяло. Масалия е с диаметър 150 километра  и съсредоточава повече от 99% от масата на цялото семейство. Диаметъра на втория по големина астероид от това семейство (7760) 1990 RW3 не превишава 7 километра. Общо в семейството на Масалия са открити повече то 6000 малки астероиди.

Орбита на астероида Массалия (20 Massalia)

Според учените семейството на Масалия се е образувало преди 150-200 милиона години. То е разделено на две области, между които се намира главния астероид. При това плътността от астероиди в тези области е по-малка, отколкото в централната зона около Масалия. Семейството астероиди се отнася към спектрален клас S и имат основно силикатен състав. В това семейство влизат около 0,8% от астероидите в главния пояс. Възможно е семейството на Масалия да е източника на междупланетен прах в тази област от астероидния пояс, възникнал като следствие от сблъсъците между малките астероиди. 


Рубриката е подготвена по материали на Московския планетариум
Превод „Астрономически календар“, П.Х. 
 

Популярни публикации от този блог

Строеж на Слънцето

Видимост на съзвездията от България

Март 2024 – видимост на планетите и астрономически явления