Хаумея - бързо въртящата се планета джудже

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - планети джуджета

Хаумея е четвъртата по големина планета джудже и е най-бързо въртящото се тяло от всички известни обекти в Слънчевата система с диаметър по-голям от 100 километра. Пълно завъртане около своята ос тя извършва за по-малко от четири часа, а пълно завъртане около Слънцето за 282 земни години. Заедно с трите планети джуджета Плутон, Ерида и Макемаке, Хаумея се движи около Слънцето в Пояса на Кайпер - далечна зона от ледени обекти отвъд орбитата на Нептун.


За разлика от другите планети, Хаумея представлява удължен елипсоид с диаметри 1960×1518×996 километра (и среден диаметър около 1400 километра) въртящ се с огромна скорост. Голямата скорост на въртене ѝ е придала тази необичайна форма на удължено яйце.


Орбитата на Хаумея е удължена и наклонена спрямо плоскостта на еклиптиката под ъгъл от 28,2°. Максималното разстояние от Хаумея до Слънцето е 7,7 милиарда километра, а минималното е 5,16 милиарда километра. Хаумея никога не навлиза вътре в орбитата на Нептун. Хаумея премина през афелия (най-отдалечената точка от орбитата ѝ) в края на 1991 - началото на 1992 година и сега се приближава към Слънцето.


Повърхността на Хаумея е покрита с воден лед, премесен с минерални вещества. Интересно е, че на Хаумея има голямо петно с червен оттенък. Произхода на това петно за сега е загадка. Възможно е, това да е следа от сблъсък с друго космическо тяло, ударът с което е придал на Хаумея изкривена форма и така бързото въртене. Тогава това червено петно може да представлява смес от материала на „снаряда“ и разкритите вътрешни пластове на планетата.


Хаумея е открита от испанска и американска група астрономи, независимо един от друг, през март 2003 година и през декември 2004 година. Хаумея има два спътника, които са наречени с имената на дъщерите на богинята Хаумея (хавайската богиня на плодородието): Хииака (Hi'iaka) и Намака (Namaka).

(Някой от стойностите очевидно подлежат на уточняване. - бележка на преводача)

По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Еклиптика

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления