„Падащите звезди“ – изучаваме и различаваме понятията

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ



В живота на съвременния човек трайно са се настанили понятията: метеорит, болид, метеор, астероид и т.н. Винаги ли правилно употребяваме тези понятия? Предлагаме на вашето внимание най-обоснованите определения за тези термини:

Астероид – малко тяло от Слънчевата система. В повечето случай това е твърдо тяло с неправилна форма, обикалящо около Слънцето, най-често между орбитите на Марс и Юпитер, като тази област е наречена „пояс на астероидите“.

Болид – много ярък метеор с забележим ъглов размер, често видим и през деня, често оставя зад себе си димна следа и се чува гърмеж или свистене; понякога завършва с падане на метеорити.

Метеорит – твърдо тяло с естествен произход, паднало на земната повърхност от космоса. Метеоритите – това са неизпарилите се части от метеороидите, които се приемат за парчета от астероиди и комети.

Метеороид – относително неголямо твърдо междупланетно тяло. При навлизане от космическото пространство в атмосферата на планетата става причина за метеор и възможно падане на повърхността на планетата на метеорит.

Метеор – светеща следа, оставаща за миг след разрушаването на влетяло в атмосферата на планетата неголямо космическо тяло, например, парче от астероид. По народному метеорите се наричат „падащи звезди“.


По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления

Еклиптика