Летният звезден дъжд – Персеиди

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - метеорни потоци


През тези августовски нощи жителите на северното полукълбо на Земята очакват „звезден дъжд“, настъпва максимума на яркия метеорния поток Персеиди. Те се появяват на небето всяка година в периода от 20 юли до 20 август.


Максималната активност на този метеорен поток е през нощите от 11 до 13 август, когато жителите на цялото северно полукълбо на Земята могат да се любуват на най-популярния и ярък „звезден дъжд“ в годината. Очакват се от 100 до 150 метеора на час.


Персеидите се образуват в резултат от преминаването на Земята през шлейфа от прахови частици, отделени от кометата 109P/Суифт-Тътъл. Малките частици изгарят в земната атмосфера, образувайки звезден дъжд. Отначало той се „изсипва“ с по-голяма сила, след това постепенно отслабва.


Радианта на Персеиди се намира в съзвездието Персей, което се вижда през цялата нощ. За наблюдател в България към полунощ съзвездието Персей се намира в североизточната част на небето. Вечерта то започва своя път от северният хоризонт, а на сутринта се издига високо на небето, така че „падащите звезди“ премина през целия небосвод.


Персиидите са ярки бели метеори, ярко просветващи на небето. Светенето на някой особено ярки метеори продължава по няколко секунди. Най-добре е да се наблюдава потока далеч от градските светлени, тогава могат да се видят множество по-слаби метеори. За наблюдаване на метеорен дъжд не са необходими никакви астрономически прибори, затова всеки желаещ може да се наслади на нощното небесно зрелище.

По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления

Видимост на съзвездията от България

Еклиптика