Спътниците на Марс

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - спътници

Земята и Марс са космически съседи. Те „бягат“ заедно вече няколко милиарда години, ту се сближават, ту се отдалечават един от друг. Земята се върти по орбита малко по-близо до Слънцето, а Марс малко по-далече. Пълна обиколка около Слънцето, Земята извършва за година, а Марс почти за две земни години. Понякога двете планети се оказват близо – една до друга – по космически мерки. Това се случва на всеки две години.

Великите противостояния на Марс за последните 200 години.

Сближаванията между Земята и Марс (или която и да е външна планета), астрономите наричат „противостояния“. Ако то настъпва от януари до март, разстоянието до Марс е около 100 милиона километра. Но ако планетите се доближат от юли до септември, когато Марс е най-близо до Слънцето, то разстоянието между планетите е 56-60 милиона километра. Такива противостояния се наричат велики, те настъпват на всеки 15-17 години. Следващото велико противостояние ще настъпи на 27 юли 2018 година. 

Марс и неговите спътници.
Тези моменти са най-благоприятни за наблюдение на Марс. Именно по време на великото противостояние през 1877 година, когато разстоянието между Марс и Земята е било 56,4 милиона километра, американския астроном Асаф Хол открива спътниците на Марс – Фобос (от гръцки φόβος страх) и Деймос (от гръцки δείμος ужас).

Характеристики на Марс и неговите спътници.

Положението на орбитите на Марс и неговите спътници е такова, че те могат да се наблюдават от повърхността на Марс само в екваториалната област. При това Фобос изглежда три пъти по малък от земната Луна, а Деймос е малко по-ярък от Венера на земното небе. На Марс няма пълни слънчеви затъмнения, тъй като неговите спътници са твърде малки, за да закрият напълно Слънцето. Но пълни затъмнения на Фобос настъпват почти всяка нощ.


По материали на:

Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Звезден дъжд в съзвездието Лира

Видимост на съзвездията от България

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления