Ерида - най-далечната планета джудже

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - планети джуджета

Ерида е най-отдалечената от Слънцето планета джудже и втора по размер след Плутон (диаметъра на Ерида е само с 48 километра по-малък от този на Плутон).


Извънредно бледия обект е открит на 21 октомври 2003 година на разстояние 98 астрономически единици от Слънцето (98 средни разстояния Земя-Слънце). В 2005 година откритието е потвърдено и е представена като възможна 10 планета от нашата Слънчева система, тъй като това е първият обект от пояса на Кайпер, който е съразмерен с Плутон. На 29 юни 2005 година на света бе обявена „новата планета“.


Откриването на тази малка планета предизвика дискусия, която завърши с понижаване статута на Плутон. Това решение на Международния астрономически съюз предизвика многобройни спорове, не всички бяха съгласни с изменението на статута на Плутон. Затова не е странно, че планетата е наречена на гръцката богиня на раздора - Ерида.


Повърхността на Ерида е покрита с метанов сняг, затова планетата има сив оттенък. Средното разстояние на Ерида от Слънцето е 68,05 астрономически единици (10,18 милиарда километра), орбитата и е силно удължена и наклонена под ъгъл от 44° спрямо еклиптиката. За една обиколка на Ерида около нашето светило, изминават около 558 земни години. Тъй като орбитата на планетата е силно удължена, при доближаване към Слънцето, замръзналият газ се топи и се появява на планетата временна атмосфера.


Ерида се намира на толкова голямо разстояние от Слънцето, че температурата на нейната повърхност може да достигне -253 °С. Предполага се, че следващия път, когато ще се появи атмосфера на планетата, ще е след 250 години, в средата на 23 век.

По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Строеж на Слънцето

Ъглови размери

Звездна величина