Макемаке - планета джудже

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - планети джуджета


Макемаке е третата по големина планета джудже в Слънчевата система. Заедно с трите планети джуджета Плутон, Ерида и Хаумея, Макемаке се движи около Слънцето в Пояса на Кайпер – далечна зона от ледени обекти, отвъд орбитата на Нептун и се явява най-големия от известните класически обекти на този пояс и втория по яркост и по отдалеченост от Слънцето след Плутон.


Макемаке за разлика от Плутон няма атмосфера, но нейната повърхност по химически състав е сходна с повърхността на Плутон. Повърхността на Макемаке е покрита с големи количества почти чист метанов лед, който придава на планетата джудже червен цвят.


Диаметъра на Макемаке е сравним с този на Хаумея и е около 1420 километра. В 2011 година учените установиха, че екваториалния диаметър на Макемаке е 1502 ± 45 километра, а полярния – 1430 ± 9 километра. Пълно завъртане около оста си, Макемаке извършва за 7,7 часа, а около Слънцето за 306 земни години.


Орбитата на Макемаке е удължена и наклонена спрямо плоскостта на еклиптиката на 29°. Максималното разстояние от Макемаке до Слънцето е 7,9 милиарда километра, а минималното – 5,69 милиарда километра. Макемаке никога не навлиза вътре в орбитата на Нептун, но периодично може да се окаже по-близо до Слънцето, отколкото Плутон. Сега (2017 година) Макемаке се намира близо до точката на афелий (най-отдалечената точка на орбитата), която ще достигне в юни 2034 година.

Това небесно тяло бе открито на 31 март 2005 година от група американски астрономи, в която влизат Майк Браун, С.А.Трухильо и Д.Рабиновиц, чрез 122 сантиметровия телескоп в Паломарската обсерватория, а през 2006 година (заедно с Плутон и Ерида) бе включено в каталога на малките планети под номер 136 472. Майкъл Браун предложи, да бъде наречено в чест на Маке-маке – създателя на човечеството и бог на изобилието в митологията на коренните жители на Великденските острови – рапануя.

Фотоснимка на спътника на Макемаке.

През 2016 година бе обявено за откриване на малък спътник  на Макемаке. Той получи официалното означение S/2015 (136472) 1 и неофициалното име МК 2. Спътника е повече от хиляда пъти по-блед от Макемаке. Неговия диаметър достига 160 километра и се върти около планетата джудже на разстояние около 21 хиляди километра.

(Очевидно свойствата на Макемаке са близки по стойност до тези на Хаумея и подлежат на уточняване. бележка на преводача) 
 
По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Каква е разликата между метеор и метеорит?

Звезден дъжд в съзвездието Лира