Джуджето Плутон на 10 години

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - планети джуджета


На 24 август 2006 година Плутон бе лишен от статута на планета от Слънчевата система. С решение на XXVI Генерална асамблея на Международния астрономически съюз (МАС), която се проведе от 14 до 25 август 2006 година в Прага, Чехия, Плутон беше отнесен към категорията "планети-джуджета".




Световният форум на астрономите също прие решение за класификация на небесните тела. В Слънчевата система освен "традиционните планети" и "планети джуджета" се появиха също и "малки небесни тела". В тях астрономите включиха астероидите и кометите.

Международният астрономически съюз официално е признал 5 планети-джуджета: най-големия астероид Церера и транснептуновите обекти Плутон, Ерида, Макемаке и Хаумея.



Защо Плутон не е планета? Плутон не е могъл да разчисти пространството около себе си от други обекти и това е главната причина, за да бъде изключен от статута на планета от Слънчевата система и да възглави нов клас небесни тела - планетите-джуджета.

Плутон (134340 Pluto) е най-голямата известна планета-джудже от Слънчевата система. Известни са пет естествени спътника на Плутон: Харон, Никта, Гидра, Кебер и Стикс. Най-големият Харон е с маса равна на половината от масата на Плутон.

Изглед от повърхността на Плутон.


По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления

Еклиптика