Какво да наблюдаваме на небето през 2021 година

Астрономически календар“ за 21-ва година предоставя достоверна и приложима информация за българските астрономи любители и всеки интересуващ се от небесната сфера. Ето какво интересно може да се наблюдава през 2021 година.

Слънце и Луна:

 Планети:

  • От април до август ще могат да се наблюдават взаимни затъмнения и покривания между Галилеевите спътници на Юпитер. Явленията настъпват на всеки 6 години. Спътници на Юпитер.
  • Пръстените на Сатурн през 2021, година ще са все още широко отворени към наблюдателя. Подходящи за наблюдение са месеците юни, юли, август и септември, когато планетата ще е видима цяла нощ и ще е с най-голям видим диаметър. Сатурн.
  • Външните планети трябва да се наблюдават между двете стационарни точки, когато имат ретроградно движение и са най-близо до Земята. За наблюдение на Марс 2021 година няма да е благоприятна. Благоприятни периоди за наблюдение на планетите са: Юпитер юни-октомври, Сатурн юни-октомври, Уран август-декември, Нептун юли-ноември.
  • Вътрешните планети са достъпни за наблюдение около максималната им елонгация. Меркурий ще има 3 вечерни 9.I - 1.II, 26.IV - 27.V и 24.XII-31.XII и 3 утренни 19.II - 11.III, 4.VII - 24.VII и 17.X - 12.X видимости през годината. Венера ще има вечерна видимост от май до декември.

Малки тела от Слънчевата система:

  • Астероида 4 Веста през февруари и март ще се доближи по-блясък до границата на човешкото зрение. В този период Веста ще се намира близо до звездата θ от Лъв и лесно може да бъде намерена с бинокъл.
  • Астероида 12 Виктория ще има велико противостояние през 2021 година. Перихелия и противостоянието на малката планета се разминават с 5 дни. 12 Виктория трябва да се наблюдава в края на юли, началото на август, когато ще се намира в съзвездието Орел.
  • Астероида 1 Церера в края на октомври и през ноември ще пресече разсеяния звезден куп Хиади в Бик и ще се сближи с ярката червена звезда Алдебаран.
  • За сега не се очакват ярки комети през 2021 година.
  • През 2021 година ще са активни 9 метеорни потока с максимален брой метеори за час по-голям от 10. Информация за тях може да се намери в раздел „Малки тела“.

„Астрономически календар“ включва постоянни части: „Нашето звездно небе“ пътеводител по съзвездията и карти на небето и  „Астрономия за всички“ отделни статии за астрономическите явления и небесни тела.

Успешна и звездна нова година!

Популярни публикации от този блог

Майските Аквариди

Видимост на съзвездията от България

Май 2024 – видимост на планетите и астрономически явления