Хигия, астероида на богинята на здравето

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ – Астероиди

Астероида Хигия е кръстен в чест на богинята на здравето. Открит е на 12 април 1849 от италианския астроном Анибале де Гаспарис в обсерваторията Каподимонте, Неапол, Италия. Това е четвъртия по размер обект сред астероидите от главния пояс (след Церера, Палада и Веста), неговите размери впечатляват 520х360 км! Средния диаметър на Хигия е 407 км. Той се завърта около Слънцето за 5,5 земни години, а денонощието на него е с три часа по дълго от земното – 27,6 часа. Хигия принадлежи към класа въглеродни астероиди. Той е по-отдалечен от Земята в сравнение с другите големи астероиди, а повърхността му отразява малко светлина.

През април 1849 г. астронома Анибале де Гаспарис открива десетия астероид от астероидния пояс, който е наречен – 10 Hygiea (Хигия) в чест на древногръцката богиня на здравето Хигия. По размери той заема четвърто място сред известните обекти от астероидния пояс. 


Неговите размери са впечатляващи – 520 х 360 километра! Средния диаметър на Хигия е 407 километра. Ускорен до скорост 17 километра на секунда, той извършва една обиколка около Слънцето за 5,5 земни години. Денонощието на него е с три часа по-дълго от земното – 27,6 часа.


Хигия се счита за най-големия астероид в своя клас на въглеродните астероиди. Заради наличието в състава на Хигия на голямо количество въглерод, астероида има извънредно тъмна повърхност, характерна за въглеродните астероиди и отразява 7% от падащата на него слънчева светлина. Орбитата на Хигия лежи на външната граница на астероидния пояс, което означава голяма отдалеченост от Слънцето. 

Всичко това затруднява наблюдението му. От Земята се вижда трудно и е нужно да се използва телескоп с диаметър на обектива поне 100 милиметра, но в моменти на противостояние, Хигия може да бъде различена с бинокъл. При противостоянието, което беше през лятото на 2017 година, максималния блясък на Хигия достигна 9,1 звездна величина.

По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Каква е разликата между метеор и метеорит?

Звезден дъжд в съзвездието Лира