Урсиди - най-северния метеорен поток

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - метеорни потоци

Максимума на метеорния поток Урсиди през 2023 година се очаква на 23 декември около 6 часа.

Около момента на зимното слънцестоене е максимума на най-северния метеорен поток - Урсиди.

Своето име той е получил от латинското название на съзвездието Малка Мечка - Ursa Minor, където е разположен неговия радиант (областта от която влитат метеорите). Падащите звезди ще се появяват близо до Полярната звезда, недалеч от която се намира северния полюс на небесната сфера.


Активността на Урсиди започва от 17 декември и продължава до 25 декември, всяка година, когато планетата Земя прелита през рой от малки частици, остатък от кометата Тътъл. Периодичната комета 8P/Tuttle е родоначалник на този метеорен поток. 

Периода на обиколка на кометата около Слънцето е 13,6 години. За последен път кометата Тътъл е преминала през перихелий (най-близо до Слънцето) на 26 януари 2008 година, тя ще се върне към Слънцето през август 2021 година. 


Урсиди са най-северния метеорен поток, възможно е да се наблюдават само от северното полукълбо през цялата нощ. За наблюдател от южното полукълбо  Урсидите са недостъпни. Метеорният поток Урсиди по скорост на прелитане на метеорите е подобен на Геминидите, но по яркост и брой е значително по-слаб. В миналото Урсидите са давали метеорен дъжд от 90-120 метеори в час, но нормалната им активност в последните години е малка - около 10 метеора в час.



Публикацията е подготвена по материали на „Московский планетарий“.  Превод П.З.

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Каква е разликата между метеор и метеорит?

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления