Астероида Камоалева е квазиспътник на Земята

Схема на орбитата на квазиспътник.

Квазиспътник или квазисателит е космически обект, на който периода на обиколка около Слънцето съответства на периода на обиколка на планетата около Слънцето, т.е. обектите се намират в орбитален резонанс 1:1. Това обстоятелство позволява на космическия обект да остане близо до планетата за известно време. Латинската приставка quasi означава мним, т.е. обекта не е пълноценен спътник на планетата, а само временен, тъй като след известно време той ще напусни своята орбита.

Земята е имала няколко квазиспътника. Това са астероиди с различен размер, от десетки метри до няколко километра, които са оставали на орбита на квазиспътник десетки или стотици години.

Последния по време на откриване квазиспътник на Земята е бил забелязан през 2016 година. Това е астероида (469219) Камоалева (по-рано 2016 НО3), който според мнението на учените е започнал да се движи по орбита на квазиспътник преди 100 години. Тъй като астероида се намира в орбитален резонанс с Земята 1:1, а разстоянието между планетата и астероида се изменя незначително, за земен наблюдател изглежда, че той се върти не около Слънцето, а около Земята. Това обаче не е така. Част от орбитата на астероида се намира вътре в орбитата на Земята, а част отвън. Заради това той ту я изпреварва, когато се намира вътре в земната орбита, ту изостава, когато се намира извън нея, създавайки по този начин за земния наблюдател илюзията, че се върти около нашата планета.

Орбита астероида Камоалева (2016 НО3).

Камоалева е много малък астероид с диаметър приблизително 40-100 метра, от групата на Аполоните. Тъй като е открит с помощта на телескопа Pan-STARRS 1 в обсерваторията Халеакала на Хавайските острови, той е наречен на хавайската дума Камоалева, означаваща „колебаещ се“.

Астероида Камоалева според изчисленията на учените е най-стабилния пример за квазиспътник на Земята в момента. При максимално отдалечаване от Земята на 40 милиона километра и минимално на 14 милиона километра, астероида ще бъде квазиспътник на Земята още няколко столетия, а по други данни хилядолетия.

Китайското национално космическо управление планира през 2024 година да изпрати към астероида Камоалева сонда, оборудвана с руски прибори. Сондата трябва да извърши кацане на повърхността, събиране на образци и доставянето им на Земята чрез възвръщаем модул. 


Рубриката е подготвена по материали на Московския планетариум #астероиды

Превод „Астрономически календар“, П.Х.

Популярни публикации от този блог

Майските Аквариди

Видимост на съзвездията от България

Май 2024 – видимост на планетите и астрономически явления