Светлинна година

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ

Разстоянията между космическите обекти са така големи, че астрономите ги измерват не в метри и километри, а в светлинни години! Да, светлинната година не е единица за време, тя е единица за разстояние, приета в астрономията.


Светлинната година е извънсистемна единица за разстояние, равна на пътя, изминаван от светлината във вакум, без влияние на гравитационни полета, за едина земна (юлианска) година. Юлианската година е равна по определение на 365, 25 стандартни денонощия от 86 400 секунди СИ, или 31 557 600 секунди СИ. Означава се: 1 св.год. 1 св.год. = 9,46 трилиона километра.

Видимата светлина е една от формите на електромагнитното поле, възприемана от човешкото зрение. Скоростта на светлината във вакум е фундаментална константа, която характеризира геометричните свойства на пространство-времето като цяло. Според съвременните представи, скоростта на светлината във вакум е пределната скорост на движение на частиците и разпространение на взаимодействията. Тя е равна на 299 792 458 метра за секунда.


Например: светлината изминава разстоянието от повърхността на Слънцето до Земята за около 8 минути и 18 секунди. За да преодолее разстоянието от Земята до Луната на светлината са необходими 1,255 секунди. Светлината преодолява разстоянието от най-близката звезда Проксима Центавър за 4,24 години, а от Алфа Центавър за 4,37 години.




По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Еклиптика

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления