Метеоритното поле Кампо дел Сиело

Това удивително място се намира в Аржентина на 800 километра северно от столицата ѝ. То се нарича Кампо дел Сиело (испански Campo del Cielo), което означава „Небесно поле“. Мястото е уникално с това, че на сравнително неголям земен участък в различно време са били намерени множество железни метеорити с маса до няколко тона.

Според писмените източници, първата находка на железен метеорит с маса 15 тона датира от 1576 година. Всички опити той отново да бъде намерен, досега не са се увенчали с успех. Достоверната история на находките започва от 1803 година, когато в този район е намерен метеорит с маса няколко тона. Неговият най-голям фрагмент (635 килограма) през 1813 година е бил доставен в Буенос Айрес. По късно един богат англичанин го е купил и подарил на Британския музей. Местните жители до днес намират множество малки железни фрагменти в тази област. Обаче главната находка е направена през 1969 година, когато на дълбочина 5 метра с помощта на металотърсач е открит 37 тонен железен исполин, който са нарекли „Ел Чако“.
 

През 1980 година метеорита е бил изкопан и изложен за разглеждане. Днес той заема почетното второ място сред най-големите метеорити на Земята.
 

През 2006 и 2008 година в същия район са извадени находки с маса почти 8 и 10 тона.
 

А през 2016 година в този район е намерен 30 тонен метеорит близо до неголемия град Хасендо.

Учените предполагат, че всички тези находки са фрагменти от един много голям железен метеорит, наречен Campo del Cielo, паднал на Земята преди 4 до 6 хиляди години. Химическия състав е: 92,6 % желязо, 6,68 % никел, 0,43 % кобалт и 0,25 % фосфор. В района са намерени повече от 20 кратера, като най-големия е с диаметър 115 метра.
 
Фрагмент от железния метеорита Campo del Cielo с маса 549 грама. Метеоритна колекция на  Московския планетариум, № 49.

Към всички публикации в раздел „Метеорити“


Рубриката е подготвена по материали на Московския планетариум #метеориты

Превод „Астрономически календар“, П.Х.  

Популярни публикации от този блог

Май 2024 – видимост на планетите и астрономически явления

Видимост на съзвездията от България

Строеж на Слънцето