Метеорен поток Геминиди


Максимума на метеорния поток Гемениди през 2023 г. се очаква на 14 декември около 21 часа. Луната ще е в новолуние и няма да пречи на наблюденията.


Геминидите са един от най-мощните метеорни потоци, който е активен от 4 до 17 декември. Метеорите, често бели и ярки, могат да падат до 120 за час в момента на максимална активност, която обикновено е на 14 декември.


Радианта на Гемениди е разположен близо до ярката звезда Кастор в съзвездието Близнаци, на което е наименуван потока. Радианта се издига най-много над хоризонта около два часа вечерта, за това най-благоприятни условия за наблюдение на метеорите настъпват след полунощ. За наблюдатели на север, радианта на Гемениди изгрява още през раната вечер и скоро достига „полезна“ височина. Скоростта на метеорите от Гемениди е около 32 километра за секунда. 


За разлика от повечето други метеорни потоци, родителят на Геминидите не е комета, а обект, открит през 1983 година с помощта на инфрачервен, космически телескоп и наречен 3200 Фаетон (3200 Phaethon). Фаетон не е комета, тъй като няма кома, нито опашка. Астрономите го отнасят към промеждутъчни обекти, които представляват нещо средно между комета и астероид. Орбитата на Фаетон е силно удължена и пресича орбитите на четирите вътрешни планети – Меркурий, Венера, Земята и Марс, като се доближава до Слънцето два пъти по-близо от Меркурий, заради което е наречен на името на сина на гръцкия бог Хелиос.

Публикацията е подготвена по материали на „Московский планетарий“. 

Популярни публикации от този блог

Звезден дъжд в съзвездието Лира

Строеж на Слънцето

Ъглови размери