Слънчеви затъмнения

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ


Днес ще ви разкажем, какви типове слънчеви затъмнения съществуват и какво може да се наблюдава по време на пълно слънчево затъмнение.
Затъмненията на Слънцето и Луната настъпват през половин година, като разликата между тях е две седмици. По време на тези небесни спектакли Слънцето, луната и Земята се нареждат в една линия. Ако Луната е в междинно положение се наблюдава слънчево затъмнение, а ако е Земята – лунно затъмнение.
Затъмненията на Слънцето настъпват при новолуние, когато Слънцето, Луната и Земята са разположени на една права линия (Луната пресича еклиптиката).


Продължителността на пълното слънчево затъмнение не превишава 7,5 минути, а на частичните с голяма фаза (степен на покриване) – 2 часа. Лунната сянка пълзи по земната повърхност със скорост от 1 километър за секунда, пробягвайки разстояние до 15 000 километра; нейния диаметър е около 270 километра – това е максималната ширина на областта на пълно слънчево затъмнение. Само тези наблюдатели, които се намират в даден момент вътре в лунната сянка, ще видят пълно затъмнение.
Затъмненията на слънцето са три вида – пълно, частично и пръстенообразно.


Ако Луната закрива само част (край) от слънчевия диск, то затъмнението се нарича частично, ако е скрит целия слънчев диск е пълно.
Ако е закрита централната му част, като при това остава ярък пръстен, то затъмнението е пръстенообразно.


Корона и Брилянтен пръстен: какво се вижда при пълно слънчево затъмнение!

По време на пълното слънчево затъмнение с невъоръжено око се вижда короната на Слънцето, която проблясва като лъчист ореол около напълно закрития от Луната диск на Слънцето в момента на пълна фаза. Към статията „Слънчевата корона“.


За миг преди и след пълната фаза се вижда яркия проблясък на последните и първите слънчеви лъчи около покрития от Луната слънчев диск – така наречения Брилянтен пръстен.


Също по време на пълната фаза на слънчевото затъмнението по небето могат да се видят ярки звезди и планети.


По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Май 2024 – видимост на планетите и астрономически явления

Видимост на съзвездията от България

Строеж на Слънцето