Леонидите – най-известния звезден дъжд

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - метеорни потоци


Всяка есен нашата планета се среща с няколко метеорни потока. Най-яркия есенен звезден дъжд е ноемврийският метеорен поток Леониди. Времето на активност на този поток е от 6 до 30 ноември, а максимума му е в нощта на 17 срещу 18 ноември. 
Звездният дъжд Леониди е най-добре да се наблюдава след полунощ, преди зазоряване, на изток при ясно и безоблачно време. 


Леонидите са най-известния метеорен поток. Той е познат от около 3 800 години и е наречен на съзвездието Лъв, в което е разположен радианта му. Създава се впечатление, че метеорните следи излитат от това съзвездие. Това са много ярки и бързи метеори, навлизащи в земната атмосфера със скорост от 70 км/с. Интензивността на потока се променя през годините и зависи от плътността на потока, през който преминава Земята.


Източник на Леонидите е кометата 55P Темпъл-Тътъл, открита през 1868 година. Тя има ядро с диаметър 4 километра и се завърта около Слънцето приблизително за 33,2 години. На всеки 33 години метеорният поток Леониди се превръща в зрелищен метеорен дъжд. Това е свързано именно с това, че кометата Темпъл-Тътъл се завръща към Слънцето на всеки 33 години. Най-яркия отбелязан в историята звезден дъжд Леониди е бил през 1833 година, когато свидетели едновременно са наблюдавали  в небето хиляди светещи следи. Последната максимална активност е наблюдавана през 2001 година.


По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!

Популярни публикации от този блог

Видимост на съзвездията от България

Еклиптика

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления