Звезден дъжд в съзвездието Орион

АСТРОНОМИЯ ЗА ВСИЧКИ - метеорни потоци

През 2023 година максималната активност на метеорния поток Ориониди се пада вечерта на 22 срещу 23 октомври. Луната е в първа четвърт и нейната светлина няма да пречи на наблюдаването на метеорите.
 
Орионидите са ежегоден метеорен поток, показващ бързи и ярки метеори, оставящи следи, някой от които са разноцветни: бели, червени, синьо-зелени, жълти и оранжеви на цвят. Потока е активен от 17 до 26 октомври. Максималната активност обикновено е на 21 октомври, когато броя на падащите метеори достига средно 20 метеора на час, а в максимално - 30. Скоростта на метеорите е 66 км/ч.

Своето име Ориониди са получили от съзвездието Орион, в което се намира областта на появяване на метеорите (радиант) - по.горе и вляво от ярката оранжева звезда Бетелгейзе.


За родоначалник на Орионидите се приема периодичната комета 1Р/Халей. Кометата Халей е вероятно най-известната комета от Слънчевата система, тя се движи по елиптична орбита около Слънцето, завръщайки се към Земята на всеки 76 години.

За последен път кометата прелетя край Земята в 1986 година, обаче откъсналите се от нея късове, все още падат ежегодно на земната повърхност, два пъти в годината, когато земята пресича орбитата на кометата.


При тези срещи се наблюдават два метеорни потока - Майски Аквариди с радиант в съзвездието Водолей и максимум на 5 май, а през есента - Ориониди с максимум на 21-22 октомври.

Орионидите се наблюдават през есента от 2 октомври до 7 ноември, в интервала от полунощ до разсъмване, при ясно време, по-добре извън града, далеч от градските светлени, за да могат да се забележат най-слабите метеори. След полунощ съзвездието Орион може да се открие в източната част на небосвода.




По материали на:
Рубрика #АстрономияДляВсех ведется совместно Роскосмос с Московским Планетарием. Мы за популяризацию астрономии и возрождение интереса к науке!
 
Превод П.Х.

Популярни публикации от този блог

Април 2024 – видимост на планетите и астрономически явления

Видимост на съзвездията от България

Еклиптика